En kort historia över Halloween-traditioner

Idag förknippar vi Halloween med utklädda människor, pumpor med skrämmande ansikten, godis och skräck. Men varifrån kom dessa traditioner egentligen?

Halloween: Ursprunget

Halloween kan spåras tillbaka till den keltiska högtiden Samhain. Samhain var ett firande av slutet på skördesäsongen och början på det nya året. Kelterna trodde att natten till den 31 oktober suddades gränsen mellan de levandes och de dödas världar ut. Under denna natt trodde de att spöken steg upp ur sina gravar för att terrorisera de levande. För att avvärja spökena klädde sig kelterna i hemska kostymer och masker. Genom att klä ut sig i maskeradkläder till andar hoppades de lura spökena att tro att de var en av dem.

Halloween i Amerika

Halloween kom först till Amerika i början av 1800-talet med irländska invandrare som flydde från den stora potatishungern. Vid den här tiden var Halloween fortfarande en huvudsakligen keltisk högtid. Det var inte förrän senare under århundradet när andra europeiska invandrare började anlända i massor som Halloween började ta sin moderna form. Dessa nya invandrare förde med sig traditioner som snidade pumpor och festligheter som halloweenpynt. Med tiden smälte dessa europeiska traditioner samman med keltiska riter för att skapa den högtid som vi nu känner till och älskar.

Halloween i Sverige

I Sverige är Halloween en relativt ny högtid. Det var inte förrän i början av 1990-talet som firandet verkligen började ta fart. Numera klär svenska barn ut sig i kostymer och går på bus eller godis i sitt grannskap. Man snittar också pumpor, men till skillnad från i Amerika får de ofta glada eller neutrala ansikten i stället för skrämmande ansikten. På senare år har även svenska vuxna börjat ta till sig några av dessa traditioner och firar Halloween tillsammans med sina barn.

Oavsett vilken din favorit-halloween-tradition är, är det troligt att den har sina rötter i århundrade gamla sedvänjor som förts över av invandrare från alla hörn av Europa. Så nästa gång du njuter av en kuslig film, klär ut dig med maskeraddräkter från Festbutikken eller snittar en pumpa, ta dig en stund för att tänka på varifrån dessa traditioner kommer och tacka dem som har hållit dem vid liv under så lång tid.

Samarbeta med 24stockholm

Vill du att din artikel ska synas här?

Vill du att din artikel ska synas här på 24Stockholm? Vi publicerar dina färdiga artiklar, samt skriver artiklar efter dina önskemål. Kontakta oss i formuläret nedan för mer information.