Körkort och förarbevis för vattenskoter samt jetski

Nu krävs det körkort för vattenskoter och jetski

Om du vill köra en vattenskoter måste du ha genomgått en grundläggande vattenskoterutbildning. Denna kurs ska ha godkänts av Transportstyrelsen, som efter avklarad utbildning ger dig ett förarbevis som gäller som körkort för vattenskoter. Kursen innehåller både teori och praktik. Efter avslutad kurs får du ett förarbevis som gäller som körkort. Det går även att beställa som ett plastkort av Transportstyrelsen mot en extra kostnad.

Kontakta en erfaren utbildningsanordnare i ditt område för att få mer information och för att anmäla dig till en kurs eller för att få mer information om vilka krav som ställs om du vill köra jetski eller vattenskoter. Tänk på att det ibland kan ta tid för att få ett giltigt förarbevis så räkna gärna med att det kan ta minst 2 månader, så du bör därför kontakta din vattenskoterutbildare och utbildningssamordnare i tid. Framförallt om det börjar närma sig sommar.

För att skaffa ett förarbevis eller körkort för vattenskoter och jetski krävs detta:

  • Genomföras hos en av Transportstyrelsen godkänd utbildningssamordnare.
  • Skaffa ett förarbevis ett körkort för vattenskotrar och jetski.
  • Att du fortsättningsvis även följer regler och bestämmelserna för att använda din vattenskoter på ett säkert sätt.
  • Kontrollera så at det inte finns speciella krav utförda på exempelvis maximal tillåten hastighet eller andra säkerhetsaspekter.
  • Kontrollera så att du är rätt försäkrad mot olyckor.
  • Bekanta dig med vattenvägarna och lär dig behärska din vattenskoter innan du kör ute i båttrafiken.
  • Följ reglerna så det är säkert för andra användare av vattenvägarna, inklusive simmare, fiskare och vilda djur.

Körkort och förarbevis för vattenskoter och jetski

Om du blir påkommen med att köra vårdslöst eller farligt kan du bli skyldig att betala böter, du kan vid grova överträdelser få din vattenskoter beslagtagen av polisen. Det är väldigt viktigt att följa alla gällande lagar och regler. Du bör också tänka på att vattenskoter och jetski inte är lekfordon utan ska användas respektfullt. Vilket du även kommer lära dig på kursen.

Detta är en av det största anledningarna till att förarbeviset har uppkommit, då det oftast har setts som en leksak som får framföras på ett lekfullt sätt. Genom detta har det också skett olyckor som hade kunnat undvikas med rätt typ av utbildning.

Samarbeta med 24stockholm

Vill du att din artikel ska synas här?

Vill du att din artikel ska synas här på 24Stockholm? Vi publicerar dina färdiga artiklar, samt skriver artiklar efter dina önskemål. Kontakta oss i formuläret nedan för mer information.