Överlåtelsebesiktning och förhandsbesiktning av fastighet

Fastighetsköp? Glöm då inte överlåtelsebesiktningen

När du köper en fastighet är det viktigt att få en överlåtelsebesiktning utförd. Detta hjälper till att identifiera eventuella problem med fastigheten innan du förbinder dig att köpa den. Överlåtelsebesiktningen kommer att bedöma fastighetens skick och eventuella brister eller underhållsproblem som kan behöva åtgärdas.

Rapporten kommer också ge dig en möjlighet att göra en bättre bedömning om fastighetens värde. Överlåtelsebesiktning är ett viktigt steg i köpprocessen och kan bidra till att ge dig sinnesro när du gör en så stor investering.

Övriga faktorer utanför överlåtelsebesiktning som oftast styr ditt fastighetsköp

När du köper hus är det viktigt att tänka på fastighetens läge. Det är viktigt att tänka på saker som omgivningen, kollektivtrafik och skolor i området. Välj en lagom storlek på din framtida fastighetens, köp inte för litet, men inte heller allt för stort.

Tänk igenom noga hur mycket utrymme du kommer att behöva och vilken typ av planlösning du vill ha. Tänk på att renoveringar oftast är väldigt kostsamma om du behöver anlita en entreprenadfirma om du inte har kunskaperna som krävs.

Du kommer därför behöva vara beredd på att budgetera för saker som målning, allmänt underhåll och eventuella reparationer. Det finns vissa saker som kostar mycket på ett hus och därför är överlåtelsebesiktningar väldigt viktiga. På så sätt kan du redan innan köpet bestämma om en renovering är värd att utföra, eller om du istället ska välja en annan fastighet.

Ekonomiska fördelar med att utföra en överlåtelsebesiktning

Med en förhandsbesiktning kan du få en indikation på detta, men har du gått så långs som att du lagt ett bud, då är det kostnadseffektivt att utföra en överlåtelsebesiktning. Andra saker som du behöver ha koll på är hur energieffektiv fastigheten är. Lån, amorteringar och renoveringar är stora kostnader med att äga ett hus.

Bland riktigt stora kostnaderna finns även energiförbrukningen. Då alla fastigheter ska energi deklareras inför försäljning så kan du rådfråga din besiktningsman vid överlåtelsebesiktningen om det är några faktorer på fastigheten som påverkar energiåtgången. Det kan vara saker som dålig eller obefintlig isolering eller att fönster är uttjänta.

Samarbeta med 24stockholm

Vill du att din artikel ska synas här?

Vill du att din artikel ska synas här på 24Stockholm? Vi publicerar dina färdiga artiklar, samt skriver artiklar efter dina önskemål. Kontakta oss i formuläret nedan för mer information.