Allt du behöver veta om metervara på tyg

Oavsett om du är modedesigner, quilter eller helt enkelt en DIY-entusiast finns det så många tyger att välja mellan. Tyg per meter är ett av de mest populära valen för dem som behöver tyg till sina projekt. Här är allt du behöver veta om hur du köper tyg per meter och vilka andra sytillbehör du kan behöva.

Typer av tyg som finns i metervara

När det gäller att köpa tyger på metervara har du många alternativ. Från silke och chiffong till denim och fleece, det finns något för alla. Bomull är en av de mest populära typerna av tyg som kan köpas i metervara eftersom det är prisvärt och lätt att arbeta med. Det är idealiskt för en mängd olika projekt som quiltning, klädtillverkning, kuddar, gardiner med mera. Om du letar efter något lyxigare som sammet eller satin finns även dessa i olika tjocklekar och vikter beroende på dina behov.

Hur mycket tyg behöver du?

När du köper tyg per meter är det viktigt att planera i förväg så att du kan köpa exakt så mycket som du behöver utan att slösa bort något. Att veta hur mycket tyg som behövs beror på vilket projekt du arbetar med, men generellt sett, om du gör klädesplagg som klänningar eller skjortor så borde 1-2 meter räcka för ett vuxenplagg i genomsnittlig storlek. För större föremål som gardiner eller sängkläder kan det behövas 3-4 meter beroende på storleken på ditt fönster eller din sängstomme.

Sytillbehör som du kan behöva

Det räcker inte alltid med att köpa tyg – det finns vissa sytillbehör som också kan behövas! En sax är till exempel praktisk när du klipper ut mönster ur tyget, nålar hjälper till att fästa vissa delar ihop, tråd och nålar behövs om du syr för hand och ett strykjärn kan hjälpa till att trycka sömmarna platta innan du syr upp dem permanent. Om allt detta är nytt för dig är det värt att besöka en lokal tygbutik där de kan ge råd om vilka tillbehör som bäst passar dina behov beroende på vilket projekt du arbetar med.

Slutsats

Du måste bara veta vilken typ av material som passar bäst för ditt projekt och hur mycket tyg du egentligen behöver. Att köpa tyg per meter kan spara tid eftersom det inte är någon gissning inblandad – det är bara att mäta exakt hur mycket material som passar exakt dina behov! Glöm inte att det tillsammans med tyg är viktigt att skaffa alla andra nödvändiga syförnödenheter som trådar och nålar etc. från en pålitlig källa för att se till att allting blir perfekt i slutändan! Med dessa tips i åtanke bör ditt nästa projekt gå av stapeln utan problem!

Samarbeta med 24stockholm

Vill du att din artikel ska synas här?

Vill du att din artikel ska synas här på 24Stockholm? Vi publicerar dina färdiga artiklar, samt skriver artiklar efter dina önskemål. Kontakta oss i formuläret nedan för mer information.